ניוזלטר אדר תשע"ט

עדכונים מהנעשה בארגון חותם לחודשים תשרי- אדר

מהנעשה בחותם:

 

דת ומדינה

מנכ"ל חותם לתהלה פרידמן: "פתאום נגמר חופש הביטוי"

מנכ''ל ארגון חותם עמיטל בראלי אשר ישב בכנס ירושלים לצידה של תהלה פרידמן, אשת ''יש עתיד'', הגיב לטענותיה נגדו.

בפתח הדיון בכנס סיפרה פרידמן כי התלבטה האם להשתתף בפאנל יחד עם בראלי, ואמרה כי הסרטון שפרסם בעבר הלבין את פניה והכיל רצף של לשון הרע, דמוניזציה והגחכה, כלשונה.

כאשר בראלי קיבל את רשות הדיבור, הוא השיב לפרידמן ''כל מי שנכנס למערכת הציבורית צריך להיות חשוף לביקורת. נאמני תורה ועבודה עסוקים באופן תמידי בהכפשת רבנים והרבנות הראשית, ראיתי פרסומים של תהלה פרידמן על ח"כ סמוטריץ שהוא רוצה להרוג ערבים ולא שמעתי התנצלות מצידה''.

עוד הוסיף בראלי "אדם נשך כלב זה חדשות וכלב נשך אדם זה לא חדשות. כל עוד תוקפים את התורה והמצוות ואת הדתיים, מותר לעשות הכל. אבל כשפתאום קמים ועונים ומבקרים את מי שעומד מולנו, כאן נגמר חופש הביטוי".

לסרטון מהכנס>>

 

חותם למען השבת במרחב הציבורי

שבת ממלכתית באשדוד

אלפי מתפללים בעשרות בתי כנסת השתתפו ב׳שבת הממלכתית׳, שבת לימוד והסברה בנוגע לחשיבות שמירת השבת הציבורית. מאחורי ה'שבת הממלכתית' עומדים פעילי ארגון 'חותם' באשדוד, התארגנות של תושבי העיר שהוקמה על מנת לחזק את הצביון היהודי של העיר.

"יש כאן קבוצה איכותית שפועלת ללא הרף, עם משאבים מועטים ורוח גדולה", סיפר נתנאל אחיטוב תושב העיר, "מה שמיוחד בסיפור הזה הוא ההבנה שיש לנו, התושבים הקטנים, כוח למנוע את ניסיונות הפגיעה של ארגונים גדולים ומשומנים בצביון המסורתי של העיר".

השבת נערכה בברכתם של רבני העיר. אבנר פורת מארגון חותם אמר כי "מעודד ומשמח לראות את תושבי אשדוד יוזמים ומחזקים את דמותה של ישראל כמדינה יהודית".

כהמשך לשבת, יצאה קבוצת פעילים מקומיים לחזק ולעודד בעלי עסקים שומרי שבת בעיר. במהלך הפעילות חולקו תעודות וסטיקרים לבעלי העסקים ונעשתה פעילות הסברה מול הציבור.
 

לכתבה בנושא>>

לפרסום המלא>>

לחוברת לימוד בנושא השבת>>

 

חותם למען מצהירות דת

צה"ל מפקפק בהצהרתן של בנות ודורש לגייסן

אלפי בנות דתיות בכל רחבי הארץ מקבלות בימים אלו זימון ל''צו ראשון'' בלשכות הגיוס, על אף כוונתן להתנדב בשירות לאומי-אזרחי. רוב רובן של הבנות מצהירות שהן דתיות ומקבלות פטור מטעמי דת על פי החוק, אלא שבשנים האחרונות נקראות מעט מהן לראיון פולשני ולחקירות בלשכת הגיוס בצה''ל.

בנות שחוו את הראיונות הללו מספרות שהקצין המראיין מציג שאלות אישיות על אורח החיים שלהן בנושא שמירת נגיעה, יציאה לחו''ל, עבודה ותחביבים בשעות הפנאי.

באחד מן המקרים צה''ל החליט לדחות הצהרת דת שהגישה נערה דתייה בוגרת אולפנה, וקבע כי היא תתגייס לצבא בשל העובדה שיש לה חבר ומשום שנסעה לנופש עם משפחתה ועבדה כמלצרית במסעדה כשרה.

במקרים אחרים חוקרי צה"ל אף דרשו מהמצהירות את הטלפון האישי שלהן וחיפשו הוכחות לכך שהמצהירה אינה "דתייה אמיתית" לכאורה. אחת הבנות סיפרה לאנשי חותם כי נתבקשה בעת הראיון להראות תמונות מהטלפון שלה, ואף הואשמה באשמת שווא לפיה מחקה תמונות כדי "להעלים ראיות".

לכתבה בנושא>>

 

דתייה? תוכיחי!

הדבר מצטרף לתופעה הקיימת מזה מספר שנים, שבה, לטענת חותם, רשויות הגיוס מטילות ספק וחשד בעולמן הדתי של נערות דתיות רבות, אשר מצהירות על היותן דתיות ומבקשות לשרת במסגרת השירות הלאומי. התופעה שכבר פורסמה כוללת טקטיקות של חקירות ובילוש אחרי נערות דתיות, והפעלת לחצים ואמצעי שכנוע בכדי לגייסן לשירות צבאי.

מנכ"ל ארגון חותם, עמיטל בראלי מסביר את האבסורד העומד בפני תלמידות החינוך הדתי: "מצד אחד, לשכות הגיוס החליטו לפעול כמשמרת הצניעות, ובודקים את אורך החצאית והשרוול, וטוענים שהם אינם עומדים בסטנדרטים המחמירים של 'הדתומטר' שלהם, והם אינן מספיק דתיות לצורך השירות הלאומי. ומנגד, כאשר הן מצפות לקבל תמיכה ערכית בבחירתם, במוסדות החינוך שלהם, משרד החינוך שולח עמותות שיסבירו להן מדוע עליהן להתגייס, וכי השירות הלאומי אינו מהווה תרומה משמעותית"

לכתבה בנושא>>

 

מתמודדים עם התופעה: חותם מסייע לבנות הדתיות

בארגון 'חותם', המעניק סיוע משפטי לבנות הדתיות, צויין כי צה"ל עובר על החוק מאחר והפרמטרים היחידים להצהרת דתיות למטרת פטור משירות צבאי, הם שמירת שבת וכשרות. לטענתם, צה"ל מרחיב שלא כדין את הפרשנות שלו בנוגע למידת הדתיות של הבנות, כמו סגנון לבוש, מגע עם בנים וכדומה, ומפעיל בעקבות זאת אמצעים שונים ושנויים במחלוקת, שנועדו לבטל את רצון הבנות לקבל פטור משירות צבאי.

מנכ"ל ארגון חותם, עמיטל בראלי אמר "במהלך הטיפול שלנו במאות מקרים של זימון לחקירות דת ופסילת פטורים, נחשפנו למערכת המקבלת החלטות שרירותיות, על פי אמות מידה לא ברורות ולא קבילות. ההכרעה הסופית נתונה בידי חוקר שפעמים רבות אינו מבין ואינו מכיר את אורח חייהן של הבנות הדתיות, כשלמרבה הפלא בידו לקבוע מי מהבנות דתיה מספיק ומי לא עומדת בסטנדרטים שהוא עצמו קבע".

ארגון 'חותם' החליט להתמודד עם התופעה על ידי חלוקת פנקס אישי לבנות ובו הסבר מפורט מה מותר ומה אסור ללשכת הגיוס לעשות במהלך החקירה, וכיצד על הבנות להתנהל אל מול החקירות. החוברת מחולקת במאות אולפנות ומוסדות חינוך ותגיע לאלפי בנות ברחבי הארץ.

לכתבה בנושא>>

לפנקס המלא>>

 

מעשה בחמש מצהירות

סרטון יצירתי במיוחד שהופק ע"י ארגון חותם זכה לתגובות והדים רבים בתקשורת וברחבי הרשת. הסרטון מבוסס על ראיונות אמיתיים שנערכו עם בנות שהצהירו לצורך קבלת פטור משירות צבאי מטעמי דת ומעוניינות לתרום דרך השירות הלאומי. הבנות נקראו לראיון דת פולשני בלשכת הגיוס בניגוד לחוק.

הפקת הסרטון היא אחת מהדרכים שבהן ארגון חותם נוקט על מנת לסייע לבנות דתיות המעוניינות לתרום דרך השירות הלאומי ואילו צה"ל טוען שהן אינן דתיות ועליהן להתגייס.

לכתבה בנושא>>

לצפייה בסרטון>>

 

חותם בסוגיית הכוונה לשירות צבאי

בג"ץ פסק: מימון פעולות הכוונה לשירות צבאי גם לדתיות

בארגון "חותם" תוקפים את משרד החינוך בעקבות פסיקת בג"ץ בנוגע לתקצוב הכוונה לשירות צבאי של בנות דתיות.

מדובר בפסיקת בג"ץ, אשר לפיה נדרש משרד החינוך לממן פעולות הכוונה לשירות צבאי לבנות דתיות, כפי שהוא מממן פעולות דומות לבנים דתיים. את פסק הדין נתן בג"ץ בעקבות עתירה שהוגשה על ידי עו"ד אמנון לורך ובאמצעות עו"ד גיא פורר ודבי שליט ממשרד יגאל ארנון נגד משרדי החינוך, הביטחון, המשרד לשוויון חברתי וצה"ל. בעקבות הגשת העתירה, משרד החינוך פירסם מבחני תמיכה לפעילות הכוונה לשירות צבאי גם לתלמידות החינוך הממלכתי־דתי.

מנכ"ל ארגון חותם, עמיטל בראלי, טוען כי עמדת משרד החינוך שהוצגה לשופטי בג"ץ מנוגדת לעמדת החמ''ד ולערכים לאורם הוא מחנך את תלמידותיו. לדבריו, "צר לנו שהחמ"ד פעל במחשכים בניגוד למדיניות המוצהרת שלו ולא עמד בלחצים שהפעילו עליו ארגונים פלורליסטים. אנו נפעל בכל דרך למנוע את כניסת ארגונים אלו לתוך האולפנות הדתיות ולכל מסגרת שלא תרצה בשטיפת מוח".

לכתבה בנושא>>

לטור דעה בנושא>>

 

הפגנה כנגד שטיפת המוח לתלמידות החינוך הדתי

בתגובה לכך, יזם ארגון חותם הפגנה, בה עשרות נערות, תלמידות תיכון בחינוך הדתי, הפגינו מול משרד החינוך, בדרישה להימנע מ"שטיפת המוח" הנעשית לטענתן לתלמידות בחינוך הדתי לטובת הסללתן לשירות צבאי. הבנות הפגינו בדרישה לתת אמון בבחירה שלהן לשרת במסגרת השירות הלאומי, ולהפסיק להכניס לבתי הספר ארגונים המבקשים לערער על בחירתן ולשכנע אותן להתגייס לצבא.

הרבנית חוה מנסבך ציינה כי "הבנות שבאו למחות בקור הירושלמי על ניסיון של משרד החינוך לזלזל בתרומה הנשית. שאשה הולכת לשירות לאומי היא אחלה גברת. זה שלבנט יש בעיה והוא רוצה למצב את עצמו בכיוון מסויים אנחנו מאחלים לו בהצלחה אבל לא על חשבון הבנות שלנו".

לכתבה בנושא>>

 

לעדכונים נוספים הצטרפו אלינו בפייסבוק

חותם - יהדות על סדר היום